Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia má stúpajúcu tendenciu

12.11.2009 Celý región

Vranov nad Topľou/Humenné 12. novembra (TASR) - Pre zvýšený výskyt akútnych respiračných ochorení bude vo Vranove nad Topľou od piatka 13. novembra zatvorených 11 základných a sedem materských škôl, pričom ďalšia z ...
O zatvorení viacerých školských zariadení informujú aj ďalšie Regionálne úrady verejného zdravotníctva (RÚVZ) pre mestá a regióny Zemplína.
Podľa vyjadrenia vedúcej oddelenia infekčnej epidemiológie z RÚVZ vo Vranove nad Topľou Valérie Sládekovej, bude od piatka 13. novembra celkovo zatvorených 18 základných a materských škôl v meste Vranov a jeho okolí. \"Od piatka sa uzavrú dve základné školy a to v Holčíkovciach a Hanušovciach a dve materské školy, konkrétne vo Vranove a v Nižnom Hrabovci, \" spresnila Sládeková.
RÚVZ v Humennom informoval že v 46. kalendárnom týždni sa chorobnosť v niektorých školách pohybovala na úrovni 30 až 38 percent. Momentálne je v okrese Humenné zatvorených desať základných škôl, dve materské školy a štyri stredné školy. V okrese Snina sú zatvorené štyri základné školy, v okrese Medzilaborce jedna základná a jedna materská škola.
Lýdia Sopková z RÚVZ v Humennom v súvislosti s nárastom akútnych respiračných ochorení uviedla, že v pondelok 16. novembra sa uskutoční stretnutie riaditeľov školských zariadení v Humennom, Snine a Medzilaborciach. Podľa jej slov budú pedagógovia informovaní okrem iného aj o potrebe dodržiavania ďalších preventívnych opatrení, ako je napríklad pravidelnejšie vetranie učební či častejšie umývanie podláh v budovách škôl.
V regióne Zemplína má vývoj epidemiologickej situácie stúpajúcu tendenciu. Jej zvyšovanie sa predpokladá aj v budúcom týždni. Keďže počty chorých sa získavajú z ambulancií lekárov, nakazených môže byť viac, keďže nie každý kto pociťuje príznaky ochorenia, vyhľadal lekársku pomoc.
 

Vyberte región